Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Asszisztens és a szűrők

2018. december 06. - denx

Az előző bejegyzésben röviden leírtam hogyan lehet információt begyűjteni a Home Assistant rendszerében. Ha nem bináris az infó, akkor bizony a beérkező adatok - leginkább a mérés pontossága/pontatlansága miatt - gyakran ugrálnak az utolsó számjegyet nézve.

Ez az emberi szemnek kicsit zavaró, de ennél nagyobb gondot is tud okozni: a fenti képen egy hőmérő adatai szerepelnek, ahol zöldre van "satírozva" a grafikon, ott bizony beindult a fűtés, méghozzá a lefelé mutató tüskék miatt. (A fűtéssel kapcsolatos problémák kiküszöbölésére a szűrőkön kívül van más módszer is, erről majd később.) Ennek a problémának a kiküszöbölésére találták ki a szűrőket a HA-ban.

Filter

Ezzel a szenzor típussal lehet megoldani hogy ne ilyen "szőrös" vonalat lássunk, ezáltal abban is segít, hogy a termosztátunk (erről később lesz majd szó) ne kapcsolgasson a tüskék alapján.

- platform: filter
  name: "Szűrt emelet hőmérséklet"
  entity_id: sensor.emelet_homerseklet
  filters:
  - filter: outlier
    window_size: 4
    radius: 2.0

Én például ezzel a filterrel oldom meg, hogy szebben mutasson a görbe - és használhatóbb is legyen.

Akinek van némi matematikai háttere - túl a gimnáziumon - annak a linken leírt szűrési módszerek biztosan sokat mondanak.

Előtte-utána

Szűretlenül:

Szűrve:

A skála osztása ne tévesszen meg senkit, a 2 kép egyszerre készült, ugyanarról a hőmérőről, csak az elsőbe belecsúszott egy kiugróan alacsony érték. Ezt tudja a filter kijavítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr3314429394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása