Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Sonoff

2018. december 03. - denx

Az okosotthonosításról már sokan sokat írtak, valószínűleg ez a blog sem fogja megváltani a világot, de ez nem is célom. Nekem kezdetben sok 433 MHz-es konnektoraljzatom volt (sőt még van is), gondoltam ezek lesznek majd az okosítás alapkövei. Ám annak a technológiának vannak előnyei és hátrányai is:
- pro: egyszerű, könnyen elérhető alkatrészek ezek, kézbe fogható távirányítója azonnal intézkedik, mégsem merül rohamtempóban a benne lévő elem.
- con: nincs egységes protokoll, minden gyártó kitalálja a saját üzenetformátumát, 1-1 márkának limitált hogy hány készüléket lehet vele irányítani (3-4-8-24 per távirányító) és ami a legfőbb probléma: nem lehet tudni, hogy elérhető-e az aljzat, sőt arról sem tudunk semmit, hogy a kért művelet végbement-e. (Nyilván ha látja az ember hogy világos/sötét/hangzavar/csönd/hideg/meleg lett, az visszajelzés, de ez központilag nem derül ki sehogy.) Ennek a rendszernek a jellemzője, hogy az egyes eszközök vagy csak adni, vagy csak venni tudnak jeleket, így visszajelzésről álmodni sem lehet.

Wifi - ESP8266

Ennek a technológiának jó alternatívája a Sonoff névre hallgató termékcsalád. (Linket direkt nem rakok, akit érdekel majd rákeres.) Ez tulajdonképpen egy nyílt forrású HW, amivel reléket lehet kapcsolgatni, rajtuk keresztül pedig "akármit". Van ebből is konnektoraljzat kivitelű, de akad fixen beépíthető is, 1-2-4 kört is lehet velük kapcsolgatni, sőt olyan is van, ami tud 433 MHz jeleket is figyelni.

Nekem egy nagy problémám van a rendszerrel: ami SW-t adnak hozzá. Ha a saját programját használja az ember, akkor minden utasítás először kirohan a netre, egy ázsiai szerverre. Ez nekem no-go! Szerencsére erre van több megoldás is, mivel a HW jól ismert alkotóelemekből épül fel: ESP8266-os csip van bennük (többnyire) és már sokan hekkelték meg. Egész pontosan ez annyit jelent, hogy a rajta futó programot le lehet cserélni nyílt forrásúra. Én ebből kettőt próbáltam ki, az ESPEasy és a Sonoff-Tasmota nevűket. A második nekem szimpatikusabb volt, így azt használom inkább.

Van olyan Sonoff eszköz, amit szétszedés nélkül lehet újraprogramozni Tasmota SW-re, de amit nem, azt is viszonylag kevés forrasztással lehet átnevelni. Ha meg már egyszer felment az eszközre a custom firmware, utána nem kell tovább mókolni pákával.

Ha az ember Wemos D1 mini eszközt rendel a kínai barátaitól, nos arra is felmegy gond nélkül a SW, sőt számtalan érzékelőt/relét/akármit is rá lehet kötni. Vezérlése pedig MQTT-n keresztül könnyedén és megbízhatóan megy. Home assistant-tal sem gond összehangolni a cumót. Fogok még erről írni...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr7314407676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása