Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Termosztát Projekt

2017. december 14. - denx

A másik tervbe vett projekt a ház fűtésének vezérlése. Nem is kérdés, hogy mire ennek a kivitelezéséig eljutok, sok mindent kell végigszívnom. Ez egy meglehetősen tipikus projekt, sokan gondolkodnak ilyesmiben, ez kb az "okos otthonok Hello world-je". (Jó-jó talán a lámpakacsolgatás még ennél is alapvetőbb...)

Kezdjük a kiinduló állapottal, ami pár éve fogadott, amikor a házba költöztünk:
- földszint: padlófűtés és van minden helyiségben radiátor is, de ezt most hagyjuk
- emelet: itt van a kondenzációs kazán, mindenhol radiátorral
- mechanikus termosztát: földszint közepén.

Mint a legtöbb családi ház, a miénk is a tetőn keresztül eresztheti a legtöbb hőt, az pár apróságban tetten is érhető: például azon, hogy sokkal hamarabb kihűl az emelet - mondjuk gyorsabban fel is melegszik. Nyilvánvaló volt, hogy a két szintet nem érdemes egyszerre fűteni, ami a szerencsém volt, hogy a kazán alatt rögtön le volt ágaztatva az emeleti kör, így azt egy "zónaszelep" nevű fűtéstechnikai alkatrésszel könnyedén le lehetett választani. 

Első télen találtam is egy megoldást, amit úgy hívnak Computherm Q8:

Ezt egy fűtésszerelő segítségével (zónaszelep beszerelése miatt kellett) sikerült is üzembe állítani. Mivel a működésével nem voltam teljesen elégedett, azért elkezdtem gondolkodni egy jobb megoldáson. Kritériumok:
- stabil, megbízható megoldás kell: nem szeretnék hideg lakásban ülni és magyarázkodni a nejemnek, hogy miért nem megy a fűtés...
- biztonságos megoldás kell minden szempontból: nyilván nem szeretném, ha felrobbanna a fűtési rendszer, de azt sem, hogy egy kedves orosz/kínai hacker tinédzser vicceskedő hangulátban 40 fokot csináljon nálunk! Az IoT-nek nevezett szakterületen ez egy mostanában még eléggé hanyagolt téma, de talán egy teljesen egyedi megoldás biztonságosabb tud lenni, mint egy boltban vásárolható, népszerű cucc.
- távolról ellenőrizhető, vezérelhető kell legyen: nem hetente, de azért előfordul, hogy pár napra elutazik a család. Ilyenkor le szoktam venni a fűtést 18 fokra, viszont a fenti gyári termosztát-megoldás vagy pár órára, vagy pár (egész) napra képes tartani a program felülbírálását. Így vagy fél nappal hamarabb kezdi a rendszer felfűteni a lakást, vagy hideg lakásra ér haza a család és 2-3 óra kell hogy élhető legyen a klíma.
- legyen könnyen kezelhető: nem vagyok egy UX szakember, de ez a rendszer kézikönyv nélkül nehezen programozható át! Ha viszont nincs az ember néhány gombra és egy cél-kijelzőre kényszerítve, hanem mondjuk egy modern weboldal is rendelkezésre áll, na az már tényleg egy másik világ!
- az emeleti hőfokot a földszintről is lehessen ellenőrizni és könnyedén változtatni: a Computherm rendszerével fel kell menni az emeletre, hogy átállítsa az ember a hőfokot.

Igen, first world problem, de ha már belekezdek, akkor szolgálja ki az igényeimet amennyire lehetséges! Stay tuned..

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr613470709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása