Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

NAS

2019. január 16. - denx

Kicsit offtopic, de ha már belefektettem ennyit, akkor közre is adom a véleményem.

Az a probléma amivel egy barátom megkeresett, hogy Németországban él, de van egy itthoni lakása, amibe venne egy NAS-t. Főként kintről használná filmek gyűjtésére, a kérdés hogy mit válasszon.

Szóval ha most vennék NAS-t ilyen feladatokra, akkor a Synology cég termékei között válogatnék.
heading.png
DS218 sorozat (értsd Disk Station, 2 lemezt tud befogadni és 2018-ban jelent meg) között érdemes szétnézni:
- 218 az alap (~86eFt körül indul itthon per pillanat)
- 218j egyszerűbb kiadás (~56 eFt)
- 218+ legizmosabb kiadás (~107 eFt)
- 218play videózásra kihegyezett kiadás (nekem ez van, ~75 eFt)
Minden ár vinyó nélkül értendő, kell még bele 2 egyforma vinyó, én 2 db 4 TB vinyót vettem bele, darabja kb 40 eFt (WD 4TB Red, NAS-ba való)
Hogy ki melyiket választja, az attól függ mennyit szán rá az ember és hogy mire szeretné használni. (Én mindenképp 2 lemezest ajánlok, ezért soroltam fel ezeket.)
Amit mindegyik tud:
- Torrentről, FTP-ről, weboldalról letölteni
- Távolról elérni a rajta lévő összes cuccot, vagyis ha letöltesz egy filmet, akkor azt távolról el tudod érni és le tudod róla szedni a saját gépedre, amin aztán megnézed a kedvenc lejátszó programoddal.
- Helyben egy okostévén le lehet játszani a rajta lévő filmeket.
Amiben a "play" elvileg többet tud: a processzora fel van rá készítve, hogy akár 4K-s filmet is menet közben át tud kódolni, ha mondjuk mobilodon akarod nézni és kisebb felbontásra van csak szükséged. Én ennek bedőltem, ma már nem ezt venném, mert nincs sok értelme a dolognak és nem is minden filmmel birkózik meg a rendszer.
image-home-why-plex-1-7-1440x982.jpg
Van egy Plex nevű program, ami kicsit kényelmesebbé teszi a cuccok elérését, de jelen pillanatban csak a "218+" és a "218j" nevű meghajtókon érhető el hivatalosan (a "218play" nevűn még csak teszt verzió van, nem tudni lesz-e hivatalos is rá). Ez a program egy marha kényelmes cucc: beállítod hol hol vannak a sorozataid és hol a filmjeid. (Amikor letöltesz valamit, akkor figyelsz rá, hogy hova tegye a rendszer, ezt meg lehet neki mondani.) Ha érkezik egy új film, vagy epizód, akkor ahhoz megkeres minden infót (cím, szereplők, kiadás éve, rendező, dvd borító/moziplakát, rövid leírás, stb). A rendszerhez tartozik egy lejátszó program is, ami elérhető Androidra és a legtöbb okostévére is (LG-re legalábbis tuti). A tévén elindítod a lejátszó programot és egy kényelmes és látványos felület fogad, amin ott vannak a legutoljára letöltött cuccok, az utoljára nézett videók, stb. A program bizonyos megkötések között ingyenes (pl ha a NAS és a TV ugyanazon a hálózaton vannak) de pl a mobilos lejátszás csak akkor működik ha fizetsz nekik (ezt hívják Plex Pass-nak). Itthonról ezek az árak látszanak: havi 4.99 EUR, vagy évi 39.99 EUR, vagy 119.99 EUR az örökkévalóságig. Van egy 30 napos próba lehetőség is, érdemes kipróbálni mielőtt befizetsz, nem biztos hogy tökéletesen megy magyarisztánból germéniába az akadásmentes lejátszás HD vagy 4K minőségben. Az internet előfizetés lehet még kritikus ha nem akarsz mindent először letölteni, hanem rögtön a NAS-ról szeretnél filmet nézni: itthon olyan netet érdemes nézni aminek a feltöltési sebessége is legalább 50 Mbps. Magyar oldalról feltölteni fogsz adatot, német oldalról nézve a letöltési sebességnek kell legalább ekkorának lennie, de nyilván minél nagyobbak a számok, annál jobb.
videostation.jpg
Természetesen a NAS-nak is van egy Plex-hez hasonló felülete, amin keresztül el lehet érni a filmeket és sorozatokat, de messze nem ugyanaz: a gyári program is próbál borítókat, plakátokat, szereplőket és hasonló adatokat keresni a filmekhez/sorozatokhoz, de tapasztalataim szerint nem akkora sikerrel, mint a Plex. A cuccok elérése sem ugyanolyan kényelmes: mindkét rendszernek van egy böngészőből megnyitható felülete, ott kényelmesen lehet lapozgatni a filmek között, sőt még a böngészőben le is lehet játszani mindent, de a gyári program (Video Station a neve) néha bedobja a törölközőt és azt mondja, hogy ezt a formátumot ő nem támogatja, átkódolni meg szintén nem képes. A gyári cucchoz van egy mobilos program, ami elég jól működik, akár távolról is, de pl okostévére nem láttam még ugyanilyen kényelmes programot a gyári rendszerhez. Úgynevezett DLNA szabványon keresztül el lehet érni mindkettőt, de ott ne is keress borítókat, képeket a gyári programmal, marad a jó öreg könyvárak között lépegetésm, míg a Plex itt is kihozza a rendszerből a legtöbbet és képekkel illusztrált módon lehet a filmek között válogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr9614564016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása