Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Árnyék-fűtés

2018. december 19. - denx

Hogy lassan mindent összeszedtem ami a jelenlegi rendszerem leváltásához kell ideje szolgálatba állítani az új rendszert. De mivel itt van tétje a műveletnek - nem szeretnék hidegben aludni és kazánszerelőt hívni az éjszaka közepén - a rendszer élesbe állítása előtt terveztem némi próbaüzemet.

Legutóbb azt is részleteztem, hogy mivel lehet felügyelni a rendszer működését, így pontosan azokat az eszközöket fogom bevetni hamarosan még több pontján a rendszernek. Ezzel fogom összegyűjteni hogy mikor melyik komponens van működésben (azaz feszültség alatt) illetve hogy a rendszerben hol mekkora a hőmérséklet.

Tesztüzem - előtt

Amit ugye a fűtésvezérlő rendszeremnek tennie kell az nem más, mint ki-be kapcsolni reléket. Ilyen relé fogja ki-be kapcsolni a kazánt, a zónaszelepet nyitni-zárni, illetve amikor szükséges, akkor beindítani-leállítani a szivattyút. Ami számomra nagy segítség, hogy ezek a dolgok mennek valóban létező relék nélkül is. Vagyis ha egy Tasmota rendszert futtató Wemos D1 mini-t bekonfigurálok, hogy vezéreljen reléket, de nem dugom rá a reléket, attól az még pont úgy fog viselkedni, mintha tényleg csinálná amit kérek.

Árnyék

Ahogy azt már részleteztem, optocsatolókon és hőmérőkön keresztül pontosan látni lehet, hogy jelenleg mit csinál a mostani rendszer (ami még bolti). Ha e mellé odarakom, hogy az én rendszerem mikor kapcsolja a kimeneteket, akkor látni lehet, hogy mennyire működik hasonlóan a dolog. Nyilván 100%-os egyezést nem várok, hiszen más hőmérők alapján hoz döntést a bolti és a saját rendszerem, szóval minimális eltérések lehetnek, de nagyjából jónak kell lennie.

Még várok pár alkatrészt, de a földszinti fűtés már most is nagyjából ellenőrizhető:

Amit itt nézni kell az a relay04 (a padlófűtés szivattyú feszültsége) és a relay02 (általam vezérelt kimenet, ami most semmit nem vezérel) működésének hasonlósága. Minimális csak az eltérés, kb. ezt várom el...

Megjegyzés: a kevert nyelvű feliratok engem is zavarnak kicsit, majd csinosítok rajta. Ha csak én használnám, akkor tőlem minden angolul lenne, de a célközönségbe a teljes családom beletartozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr7914474288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása