Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Kandalló vs Szagelszívó

2018. december 17. - denx

Otthonomban egy légtérben van a nappali és a konyha-étkező. Az előbbiben van egy kandalló (klasszikus, fa tüzelésű, nyitott égésterű cucc), utóbbiban meg egy konyhai szagelszívó a tűzhely fölött (ami az udvarra tolja ki a szagokat). Ennek a felállásnak az a hátránya, hogy a kéményseprők az éves ellenőrzéskor mindig enyje-benyjéznek, hogy ez így végtelenül veszélyes és most utoljára...

Ugye a problémát az okozhatja, hogy ha begyújtok a kandallóba, majd bekapcsolom a szagelszívót, akkor - elvileg - előfordulhat, hogy a füst és az égéstermékek nem a kéményen át távoznak majd, hanem a szobába jönnek be, mert a szagelszívó mintegy vákuumot képezve erre készteti a gázokat. A kéményseprők szerint erre az a megoldás, hogy valamelyiket meg kell szüntetni, vagy legalább garantálni kell, hogy ezek egyszerre nem fognak működni. Lássuk erre az okosotthon-megoldást:

Víztér

Az épület előző tulajdonosa amikor felújította a ingatlant olyan kandallót rakatott be, ami úgynevezett vízteres rendszerű. Ez annyit jelent, hogy az égéstér teteje körben van ölelve egy hosszú csővel, amiben az épület fűtési rendszerének hálózata van bekötve. Vagyis ha begyújtok és eléggé felmelegedett a kandalló, akkor elkezdi a rendszer keringetni a fűtővizet, ami a padlófűtést használva melegíti a lakást. (Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nekem olyan szinten nem melegszik be a víz a kandallótól, hogy gyakorlatilag ettől nyugodtan meg lehetne fagyni a házban, de ez most mindegy.) 

Amiért ez nekünk most fontos az a keringtető rendszer. Az ugyanis úgy van megalkotva, hogy a kandallóban van egy hőkapcsoló, ami zárja az áramkört, ha eléggé felmelegszik a tűztől a kandalló és ez beindítja a 230V-os szivattyút. (Vannak olyan rendszerek is, amik szivattyú nélkül is működnek hasonló felállásban, de az enyém szerencsére nem olyan.) Ez nekem pont kapóra is jön, mert a szivattyú beindulását fel tudom arra használni, hogy a szagelszívót megállítsam.

Ha ez a két dolog egymáshoz közel lenne, akkor mindenféle okoskodás nélkül is meg lehetne ezt oldani, de nekem ezek a lakás távoli pontjain helyezkednek el, így kénytelen vagyok valami okos megoldást alkalmazni

Érzékelés - input

A szivattyú egyszerűen be van dugva egy olyan "beépített" hálózati elosztóba (értsd kettőhuszas hosszabbítóba), ami kapcsolható (és így van rajta egy glimmlámpa is, visszajelzőként funkcionálva). Na a feladat az, hogy ezt kell figyelnem: ha megjelenik a konnektorban a feszkó, akkor szólni kell a központnak. Ha eltűnik, akkor szintén. A kommunikáció nem is kérdés hogy jelen esetben is MQTT-n keresztül fog menni, ehhez pedig a legcélszerűbb az ESP alapú eszköz bevetése.

Az érzékelésre több megoldás is mutatkozott:
- bedugok egy régi mobiltöltőt és ha megjelenik a kimenetén az 5V, akkor azzal kezdek valamit. Ez nekem nem tetszett, bár egyszerűsége lenyűgöző.
- A glimmlámpára (értsd a hosszabbító világító kapcsolójára) rakok egy fényérzékelőt, ha ezen megjelenik a jel, akkor cselekszem. Ez is elég amatőr megoldásnak tűnik, nincs kedvem szigszalagból métereket tekerni az elosztóra, arról nem is beszélve, hogy ha felkapcsolom a lámpát a kamrában (ahol a gépészet megbújik) az átverheti a rendszert.
- Optocsatolós feszültségérzékelőt használok. Nekem ez tetszett a legjobban, bár van ennek is hátulütője. Mégpedig az, hogy a Kínából olcsón megérkező alkatrészben ott van a nagyfeszültség, vagyis a dobozolásnál körültekintőnek kell lenni!

Szóval az érzékelő oldalon a következő dolgok kellenek:
- optocsatolós feszültség érzékelő
- ESP alapú mikrokontroller
- tápegység az ESP-hez
- villanyszerelők által használt szerelvénydoboz.

Szoftver oldalról ide is a Sonoff Tasmota megoldás nekem a leg szimpatikusabb: mindössze ki kell nézni egy lábat, amire rákötve az optocsatolót "switch"-nek beállítva már küldeni is fogja az MQTT üzenetet, ha változás van.

Cselekvés - output

A másik fele az elmés rendszernek az lesz, ami kikapcsolja majd a szagelszívót, ha "jön a jel". Ide be lehetne rakni egy gyári Sonoff eszközt is, de szerintem ez nem annyira jó ötlet. Az a gondom vele, hogy ez a relé az idő 99%-ban behúzva kellene legyen, hogy a szagelszívó működhessen, ha nem megy a kandalló. Ez pedig "szuboptimális" - szerintem. A legtöbb relé úgy szokott működni, hogy a kimeneti oldalon 3 láb van: COM, NO és NC. Vagyis a közös láb (COM) nyugalmi állapotban a Normally Closed (NC) lábbal van összezárva, míg a relé behúzott állapotában a Normally Open (NO) lábbal. Ez ideális lenne nekem, de a helyzet az, hogy az egyszerűbb Sonoff eszközöknek csak a COM és a NO lábai vannak kivezetve, vagyis ami nekem kellene láb "hiányzik".

A megoldás egy épített eszköz lesz: ESP lapka + relé modul + tápegység egy villanyszerelős szerelvénydobozban. Szoftver oldalon az egyszerűség kedvéért Tasmota jön ide is.

A relékkel kapcsolatban nemrég olvastam egy jó összefoglalót, amit ide is raknék: link

Megjegyzés: amit a cikk írója is árul, nos nem meglepő módon az is Kínából érkezik, töredékáron meg is van Alin, csak ugye ki kell várni hogy megérkezzen.

Megjegyzés 2: A bejegyzés megírásakor még nincs teljesen kész a rendszer, mert a szükséges alkatrészek egy része még úton vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr3814435960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása