Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

"Mifény" - azaz MiLight

2018. december 07. - denx

Otthonokosítás témában előkelő helyen szokott szerepelni a fények/világítás okos használata. Erre ad egyfajta megoldást a MiLight nevű termékcsalád.

Nem meglepő módon ez is olyan cucc, amit Kínából olcsón meg lehet szerezni. (Linket szándékosan nem rakok ide, nem kapok ezért semmit.) Amiért elkezdtem vele kísérletezni az az, hogy jól beleillik abba a rendszerbe amit elvárok:
- vezeték nélkül irányítható dolgokról beszélünk
- be lehet integrálni az asszisztens rendszerébe
- nem fog szivárogni az infó (nem nyilvános szervereken tárolódnak az adataim)

De lássuk hogy is működik:

Izzó

fut013_5w_e14_2700k_6500k_rgb_cct_led_light_blub_milight9_1.png

Elég sok fajta izzót árulnak, kezdetben én egy FUTO13 nevű példányt rendeltem meg, hogy kipróbáljam valóban hozza-e azt amit várok tőle. Ez egy E14-es foglalatú (Európában használatos, 230V-os, menetes foglalat, abból is a kisebb fajta, általában gyertya izzók szoktak ilyenek lenni) úgynevezett RGB+CCT típusú, 5W teljesítményű izzó. Ami ebből a leírásból magyarázatot érdemel az az RGB+CCT: ez annyit jelent, hogy (elméletileg) 16 millió színt képes előállítani, vagy tud fehéren világítani, de olyankor is változtatható a fehér fény színhőmérséklete (2700K és 6500K között). Ezen felül lehet szabályozni a fényerősséget (azaz dimmelhető) és a szaturációt.

Mint minden MiLight izzó, ez is táviránytható: 2.4 GHz-es tartományban veszi a jeleket, de ez nem összetévesztendő a Wifi-vel! (A 2.4 GHz egy olyan frekvenciatartomány, ami polgári felhasználásra ingyenesen vehető igénybe, ezért is van itt a Wifi frekvenciája.) Ami miatt ez nem közvetlenül Wifi-re csatlakozik az az, hogy gyorsabb tudjon maradni. Ez elsőre lehet furán hangzik, de ezek az izzók fel vannak arra készítve, hogy ha elveszik tőlük az áramot (értsd lekapcsolja a júzer a villanykapcsolót) akkor sem felejtik el, hogy mire voltak utoljára beállítva és amikor visszatér a táp, akkor abban az állapotban térnek magukhoz, amiben utoljára voltak. A sebesség pedig ott játszik szerepet, hogy egy Wifi hálózathoz való kapcsolódás időigényes. Több másodpercig is eltarthat és ezen csak úgy lehet spórolni, ha az eszköz folyamatosan kapcsolódva van. Egy ilyen izzó ezzel még talán meg is tudna birkózni, de egy távirányítót senki nem akarna még csak hetente sem tölteni, vagy elemeket cserélgetni benne. Az meg milyen lenne már, hogy a távirányítón megnyomott gombok 5 másodpercre rá reagálnának?

Szóval a rendszer úgy működik, hogy ha áramot kap, akkor bekapcsol az izzó (be kell vallani hogy van egy kb fél másodperces késleltetése, de én ezzel még együtt tudok élni) és várja a jeleket. A jelek általában egy MiLight távirányítóból jönnek és minden fent leírt funkciót tudnak irányítani. A távirányító meg nem kell Wifi-t keressen, egyszerűen csak belekiabál egy üzenetet az éterbe. De hogy jön ehhez az okosotthonos móka, amiről folyamatosan magyarázok?

Wifi

MiLight/LimitlessLED/EasyBulb Wireless Bridge

Van a rendszernek egy Wifi Gateway nevű eleme is, ami annyit csinál, hogy az otthoni Wifi-re rákonfigurálva "fordít" a Wifi és a saját 2.4 GHz-es jelátvitele között. Na és pont itt jön a turpisság a dologban: ez a része a rendszernek úgy működik, hogy be kell regisztrálni egy központi szolgáltatásra, majd az új izzókat ezzel kell összehangolni. Vagyis az egész kóceráj akkor kel életre, ha a gateway tud beszélni a központi szerverrel, a telefonos applikáció pedig szintén ugyanide szól bármit is akarunk csinálni. Na nekem ez nem tetszett, nem szeretném ha más kapcsolgatná a lámpáimat, de még csak attól az ötlettől sem vagyok odáig, hogy lássák mikor kapcsolom fel vagy le a lámpáimat.

Hack

És itt jön képbe az Ardu. Elmés fejlesztők visszafejtették a MiLight saját rádiós protokollját, majd visszafejtették azt is, hogy a gateway milyen üzeneteket vár. Innen már csak egy lépés volt megalkotni az ESP8266 alapú házi gateway-t. Ezt a házi megoldást már nem kell összekötni a központi szerverrel, helyette inkább meg lehet kérni a cuccot, hogy MQTT-n keresztül fogadjon infót, amit meg már nem feladat az asszisztenssel összeismertetni. Erről hamarosan mesélek bővebben...

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr814435620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása