Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Garázs Projekt - 3. rész

2018. január 08. - denx

Miután sikerült a kijelzőt kitökölnöm, hogy hogy is csinálja mit kell, elgondolkodtam, hogy ha már egy ilyen világító cucc fog lógni a garázsomban, akkor az mutasson már valamit akkor is, amikor épp nem parkolok! Innen jött az ötlet, hogy mit lehet még kiírni egy ilyen primitív kijelzőre: hát persze hogy az időt! A rendszert nem bonyolult kibővíteni egy RTC-vel, már csak azon kellett kicsit gondolkodni, hogy mikor írja ki az időt és mikor a közeledő autó távolságát? Erre találtam egy frappáns megoldást: 

Fényszenzor. A képen látható kis eszköz már egy egészen összetett cucc, mivel a végéből kiálló fényérzékeny ellenálláson eső feszültséget össze tudja hasonlítani egy referencia feszültséggel, amit a kis kék ú.n. trimmer potméterrel maga állíthat be az ember. 3 lába is elég logikusan működik: kimenet, föld, táp. A kimenetet a szerint kapcsolja magas, vagy alacsony állapotba, hogy a beállítottnál több, vagy kevesebb fény érkezik az érzékelőre.

Ez nekem azért jó, mert arra jöttem rá, hogy a kocsim automatikus fényszórója mindig felkapcsol a fedett (és sötét) garázsba behajtva, vagyis ha a szenzort valahova a fényszóró vetítési képének fényes részére rakom, akkor meg tudom állapítani, hogy közelben van-e a kocsi! Ha van, akkor a távolságot kell kiírni, ha nincs autó, akkor kisebb fényerővel mehet ki az idő. Mivel a DS3231-es RTC-t használom és annak van egy különleges funkciója, így még a hőmérsékletet is ki tudom írni (felváltva az idővel).

A végeredmény próbapanelon pedig így néz ki:

img_20180103_215129.jpg

Elég kusza és nehezen követhető, de lássuk mi is van a képen:
- probapanel
- rajta bal oldalon egy Aruino Nano
- középen fent egy DS3231-es RTC
- jobb oldalon az említett kijelző
- mellette jobbra és balra 1-1 shift regiszter (kábelektől nem nagyon látszanak)
- a panelon a sűrűjében van egy zöld és egy piros LED is, amik szólnak olyan módon is, hogy "gyere még"/"állj"
- külön köldökzsinóron bal alul az ultrahangos távolságérzékelő
- szintén zsinóron alul a fényérzékelő


Ezen a képen épp az az állapot látszik, amikor nincs világítás a szenzor előtt, vagyis az időt láthatjuk és a két LED is alszik. (Igen, este készült a kép.)

Hamarosan érkezik a kapcsolási rajz, majd a program is... Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr7513549911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása