Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Villanyóra Projekt

2017. december 20. - denx

Igazából rögtön az elején tisztázzuk: csak legális okosításról lesz itt szó.

A minap jött szembe egy Ardu projekt, ami annyira megtetszett, hogy kedvet kaptam valami hasonló megépítéséhez én is. Arról van szó, hogy találtam egy olyan elektromos alkatrészt, amivel meg lehet mérni, hogy a vezetéken - amit meg sem kell bontani - mennyi áram folyik át a mérés pillanatában. Ezt úgy hívják, hogy áramváltó, angol nevének rövidítése CT. Itt van róla egy kimerítő magyar leírás: Link

Akit nagyon érdekel a téma, az végigolvashatja a teljes Wikipedia cikket, engem ilyen mélységben nem szórakoztat. Ami miatt elkezdtem gondolkodni a dolgon az az, hogy viszonylag könnyen tudok grafikont rajzolni abból, hogy a házban mikor mennyi "áram fogy" - ahogy laikusok mondják.

A képen az az eszköz látható, amit megrendeltem Aliról. Pontosabban amiből 3-at rendeltem, mivel a házban 3 fázis van bekötve, a villanyórám is háromfázisú. A használata viszonylag egyszerűnek tűnik: a jack-dugó 2 szélső érintkezője között helyezkedik el a tekercs. A kék műanyag bilincs-szerű dolgot rá kell csattintani 1-1 fázis vezetékre, majd a spéci áramkörünket rábírni, hogy terhelje meg a dugón jelentkező feszültséget. Ezt egy nem túl bonyolult kapcsolás segítségével be tudjuk majd kötni az Ardu analóg lábaira és már meg is vagyunk.

No persze ez addig igaz, amíg csak meg akarjuk mérni és mondjuk ki akarjuk írni valahova. Amint ezt folyamatosan jegyezni, netán összegezni is szeretnénk, már szükségünk lesz egy számítógépes hálózati kapcsolatra, de minimum egy SD kártyára. mivel én felügyelet nélkülire tervezem az eszközt, így az nem opció, hogy időről időre járkálok a villanyóraszekrényhez cserélgetni az SD kártyákat! Igen, ez az egész akkor nyert értelmet, ha az egész ház fogyasztását tudjuk követni, ennek pedig a leghatékonyabb helye a villanyóra után van. (Ettől nem fog se kevesebbet, se többet mérni az óra, kb annyi hatása lesz a lakás elektromos rendszerére, mint amikor egy orvos hozzáérinti a sztetoszkópot a beteg mellkasához.)

Szóval a nem túl bonyolult kapcsolás segíteni fog illeszteni a szenzort az Ardu analóg bemeneteire, majd jón a kalibrálás: össze kell hozni, hogy a gépünk úgy számolja át a megjelenő feszültséget  Amperré, hogy az megfeleljen a valóságnak. Innen már csak egy lépés, hogy kWh-t számoljunk belőle (egy akkora lépés, amit még egy ilyen limitált eszköz is képes megugrani, mint az Ardu). Ha számolgatjuk a felhasznált villamos teljesítményt, akkor jó lenne ezt valahova lementeni is, erre gy egyszerű kis weboldalt fogok majd létrehozni, az Ardura meg rádugok egy olcsó Wifi modult. Kb. ez a terv, aztán majd menet közben meglátjuk mi lesz belőle. A CT eszközök már úton vannak, szóval stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr613500431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása