Okos otthon is fókuszban

Arduino kalandok

Arduino kalandok

Gázóra projekt

2018. február 02. - denx

Kicsit hasonló a projekt, mint a mosógép- vagy villanyóra okosítás: úgy tervezem figyelni a lakás gázfogyasztását, hogy ne kelljen hozzá nagy beruházás, vagy komolyabb beavatkozás. Természetesen semmiféle illegális dologról nem lesz itt szó, csupán megpróbálom figyelni a gázórám analóg számlálóját, ezt pedig elemezni fogom ha már lesz elég információm.

Gázóra

Nekem - mint az országban szinte mindenkinek - egy őskövületnek számító gázóra van felszerelve a ház falán kívülre. Szerencsére van rajta egy asztalos által készített fa dobozka, ami megóvja a szerkezetet, illetve azt az Ardu összeállítást is, amit ode szeretném installálni.

A kép nem csak illusztráció, fontos hogy hogy néz ki a készülék számlapja: a forgó számok alatt van egy óramutatóhoz hasonló szerkezet, aminek egy teljes körbefordulása a gyártó szerint 0.05 m³ fogyasztást jelent. Terveim szerint erre fogok aplikálni egy olyan szenzort, amit békeidőben vonalkövetésre szoktak használni robotokban, de neke pont elég lesz, ha visszaadja, hogy a "lencse alatt" fekete, vagy fehér szín látszik.

Ezt az információt fogom rögzíteni, pontosabban azokat az időpontokat, amikor megtesz egy teljes kört a mutató. Az információt el fogom lokálisan is tárolni (egy SD kártyára) de WiFi-n keresztül egy szerverre is fogok küldeni az eseményről jelet. Az SD kártyára azért van szükség, mert ha gond lenne a vezeték nélküli hálózattal, vagy az internettel, vagy a szerverrel, akkor se álljon meg az élet, a kártyán legyenek ott az infók, aztán ha visszatérnek a dolgok a normál kerékvágásba, akkor majd az addig összegyűlt adatokat elküldöm egyszerre...

Hozzávalók

A képen látható érzékelő nem túl bonyolult: a két lencse közül az egyik infravörös fényt adó LED, a másik meg egy fényérzékeny ún. fototranzisztor. Az érzékelőnek 2 kimenete is van: egy digitális és egy analóg. A digitális nagyon hasonló a korábban már tárgyalt fényérzékelőéhez, vagy a rezgésérzékelőéhez, amit az okosmosógáp projektben használtam.Be lehet állítani a trimmer potival, hogy milyen analóg érték fölött adjon magas jelet. Amiért nekem ez a konkrét típus megtetszett az az analóg kimenet: lehet látni az értékeket is, hogy mennyire érzékeli világosnak a lencse előtt lévő képet az érzékelő, így a finomhangolás talán egyszerűbb lesz. Külön előny, hogy az érzékelő és a poti nem egy oldalán van a nyáknak, így tudjuk állítani az érzékenységet könnyedén.

Ára: $0.89 / 2db

A projekt agya ezúttal egy WeMos D1 mini típusú lapka lesz. Ez tulajdonképpen a NodeMCU-nak egy kicsinyített változata, ugyanúgy ESP8266-ra épül, van benne Wifi és ami a legfontosabb, Arduino-ként lehet programozni. 

Ára: $2.69

Szükség lesz még egy SD kártya adapterre is, pontosabban egy microSD kártya adapterre. Ez is nagyon egyszerű szerkezet, mivel az Arduino alapú dolgok jól tudnak SPI buszt is kezelni, ezért maximum szintillesztés szokott lenni ezeken a nyákokon, fesz szabályzó meg maga a kártyafoglalat. Ennek megfelelően nagyon olcsó ez is. (Lehet hogy ezt meg lehetne spórolni, ha a D1 flash-ét használnám adattárolásra, de az SD kártyának megvan az az előnye, hogy ki lehet venni és PC-n lehet megnézni a mentett adatokat. No meg persze a kíváncsiság is hajt, hogy kipróbáljam hogy működik ez a valóságban!)

Ára: $0.47

Valószínűleg fogok az összeállítás mellé rakni egy DS3231 RTC-t is, csak hogy mindig tudja a szerkezet mennyi az idő, függetlenül az internetelérés stabilitásától.

Ára: $0.99

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ardu.blog.hu/api/trackback/id/tr5913623334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása